Uniform

Givetvis bär vi kilt när vi spelar – det förväntar sig publiken. Och det är dessutom något som förenar oss med kollegor i andra säckpipeband världen över.

Som andra marschorkestrar bär vi uniform – alla har likadana kläder. De första säckpipebanden startades nämligen i skotska regementen i mitten av 1800-talet. Idag är de flesta band civila amatörorkestrar.

Vårt bands uniform är en civil Highland dress, vardaglig men ändå lite formell. Till skillnad från svenska folkdräkter har den skotska följt med sin tid mer och man bär numer t.ex. slips och kavaj till kilten.

Båtmössan kallas Glengarry bonnet. Den har band i nacken, röd tofs och bandets emblem i silver ovanpå kokarden.

Jackan förekommer i många olika modeller. Denna svarta Argyll jacket är ganska lik en vanlig kavaj, fast kortare. Den har också några militära detaljer som axelklaffar och blanka knappar. Till den bär vi svart väst, vit skjorta och en röd slips med bandets emblem.

Väskan kallas sporran och är gjord av läder eller päls med detaljer i metall. Den behövs i brist på byxfickor – och för att tynga ner kilten i blåst. Bältet har ett matchande metallspänne.

Kilten är ett mansplagg, men i säckpipeband bär kvinnor också kilt numer. Det är en omlottkjol (fast medsols!) av 6-8 meter grovt ylletyg med djupa veck baktill. Kilten slutar på eller just ovanför knäskålen.

Knästrumpor i yllegarn med mönsterstickning hör alltid till. I strumpskaftet bärs ofta en sgian dubh (gäliska för “liten svart kniv”). De gamla skottarna bar den synlig så för att visa sina ärliga avsikter. Annars antogs man ha kniven gömd i kläderna, för det var självklart att vara beväpnad i de krigiska Högländerna!

Ghillie brogues kallas dessa öppna skor som snörs upp på benet. De flottaste har silverspännen.
De många skotskrutiga mönster – tartans – som vävs i ylle för att bli kiltar och plädar, kopplas nu för tiden ihop med olika klaner. Men de äldsta rutmönstren har snarare varit knutna till ett visst område. Den mörka tartan vi bär kallas oftast Black Watch, precis som regementet den skapades för på 1700-talet, the 42nd Highland Regiment. Det formella namnet på mönstret är Government tartan.

I militära parader och vid andra särskilt högtidliga tillfällen bär vi en militär full dress uniform med högt knäppta uniformsjackor och höga mössor av emu-fjädrar, feather bonnets